When you go home, tell them of us and say,
for your tomorrow, we gave our today.

“The order of service” War Cemetery in Nijmegen

Na de succesvolle Jan Hilgers Memorial Airshow in 2010 op de Ginkelse Heide, organiseerde de gelijknamige stichting wederom een memorabele vliegshow ter gelegenheid van 70 jaar leven in vrijheid. Tussen Ede en De Klomp werd een compleet vliegveld nagebouwd, waarop bijna alle vliegende deelnemers konden landen en opstijgen. Het publiek kon hierdoor de vliegtuigen van zeer dichtbij bekijken. Het evenement werd een mooie primeur voor Ede en omgeving.

/templates/vliegshowede/img/wof449x222.png

Het was dat jaar precies 70 jaar geleden dat Nederland was bevrijd. De stichting Jan Hilgers Memorial Airshow is, na de herdenking van de eerste Nederlandse piloot die in Ede het luchtruim koos, aan de slag gegaan om te onderzoeken of een dergelijk evenement weer mogelijk is, maar dan om onze vrijheid te herinneren, herdenken en vieren.

Tijdens de Jan Hilgers Memorial Airshow in 2010 was een weiland geprepareerd om een groot deel van de vliegende deelnemers voor de Airshow te laten landen en opstijgen. Alle overheden, de boer als eigenaar van het veld en heel veel vrijwilligers hebben toen meegewerkt om dit mogelijk te maken.

De organisatie is van mening dat dit weiland nog steeds een zeer goede en veilige locatie is om vliegtuigen te laten landen en starten. In combinatie met 70 jaar leven in vrijheid is de naam van het evenement daarom ook Wings of Freedom geworden. Ter ere van 70 jaar leven in vrijheid werd op het weiland tussen N224, Kade en de spoorlijn een vliegkamp uit de Tweede Wereldoorlog nagebootst. Compleet met tenten, voertuigen en manschappen in de stijl van die tijd. Er waren tenten geplaatst waar specifieke zaken als een veldhospitaal, onderhoud van vliegtuigen, veldkeuken tot en met een complete officiersmess voor de VIP's te zien waren.

De stichting Jan Hilgers Memorial Airshow, bestaande uit Willem Assenbroek, Tjepke Gratama, Gert van de Haar, Martin Schoonderbeek en Willem Zuidveld, heeft veel tijd besteed om er een groot feest van te maken. Aangevuld met een aantal professionele vrijwilligers, beschikte de groep over een ruime expertise die nodig is voor de organisatie van dit fantastische evenement.

Naast herinneren, herdenken en vieren, is ook aandacht besteed aan onze veteranen en actieve militairen. Daarnaast waren er diverse re-enactment groepen aanwezig om het evenement verder aan te kleden, met daarbij ook veel geallieerde militaire voertuigen die stammen uit de tijd van de bevrijding. Met deze entourage ging de organisatie terug in de tijd van de bevrijding.

Maar ook op luchtvaartgebied kon weer heel wat verwacht worden. Dat is op zich wel logisch met twee actieve piloten en een luchtverkeersleider in het bestuur, en drie bestuursleden afkomstig van de Koninklijke Luchtmacht.

In de ochtend konden de bezoekers volop genieten van de vliegtuigen die voor hen staan opgesteld in de vorm van een static display. Hiermee werd direct de sfeer van een echt vliegveld opgeroepen en was er ook een "meet and greet" met de piloten. In de middag van 22 augustus 2015, de eerste zaterdag van de Heideweek, vond de vliegshow plaats. Het was een vliegshow van formaat waarbij enkele deelnemers, die al bekend waren van de Jan Hilgers Memorial Airshow, ook dit jaar weer acte de présence gaven op Wings of Freedom.