Bezoekersinformatie

Jan Hilgers Memorial Airshow 2010

Catering, informatie en Rode Kruis

Op de hei zijn drie verzorgingspleinen ingericht. Deze pleinen zijn herkenbaar aan vlaggen met een kleur. Hier kan men eten en drinken kopen en er zijn toiletten aanwezig. Op alle drie pleinen is een Rode Kruispost aanwezig. Ook is er op elk plein een informatiepost van de gemeente. Tegenover de schaapskooi vindt u de restaurants Juffrouw Tok en Gonzales. Ook hier kunt u terecht voor een hapje en een drankje. Richting A 12, vanaf Ede aan de rechterkant, is restaurant Planken Wambuis. Dit restaurant is eveneens de hele dag open.

Tijdens de Airborne luchtlandingen en de Jan Hilgers Memorial Airshow zijn er diverse eet gelegenheden gemaakt. Op onderstaande kaart kunt u zien waar dat precies is.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Of download HIER de kaart in PDF formaat.

 

Parkeren

Op verschillende parkeerterreinen rondom Ede wordt geparkeerd. Borden wijzen bezoekers de weg naar deze parkeerterreinen. Vanaf de parkeerterreinen rijden pendelbussen naar het evenemententerrein op de heide.

Er zijn de volgende parkeerterreinen:

Aan de kant van Arnhem:

  • Papendal
  • weiland aan de Koningsweg

De bussen vanaf deze parkeerterreinen stoppen niet vlakbij het evenemententerrein op de hei. Men moet nog een stukje lopen over een bospad.
Aan de kant van Ede:

  • bij kasteel Hoekelum, beide kanten van de weg
  • Prins Mauritskazerne (gaat pas later open)
  • MOBcomplex Ede-Driesprong, op de weg naar Otterlo

Routebeschrijving

Volg de aanwijzingen hieronder en op de kaart:

De makkelijkste manier om op de Ginkelse heide te komen is per fiets!

Als u met openbaar vervoer reist wordt u vanaf station Ede Wageningen verwezen naar speciale pendelbussen welke u rechtstreeks naar de Ginkelse Heide brengen.

Komende vanuit de richting Arnhem: Er is een speciale parkeerplaats ingericht op sportcomplex Papendal vandaar uit wordt u met speciale pendelbussen rechtstreeks naar de Ginkelse Heide gebracht.

Komende uit het noorden via de A 50 afslag Schaarsbergen aan de Koningsweg is een parkeerplaats ingericht vandaar uit wordt u met speciale pendelbussen rechtstreeks naar de Ginkelse Heide gebracht

Komende vanaf de A30 of Apeldoorn wordt u verwezen naar het complex Ede Driesprong van waaruit u met speciale pendelbussen rechtstreeks naar de Ginkelse Heide wordt gebracht.

Komende uit westelijke richting via de A12 wordt u verwezen naar parkeerterreinen in Hoekelum of in Ede vandaar uit wordt u met speciale pendelbussen rechtstreeks naar de Ginkelse Heide gebracht.

Indien u in het bezit bent van een invalide parkeerkaart kunt u parkeren op de Simon Stevinkazerne in Ede vandaar uit wordt u met speciale pendelbussen rechtstreeks naar de Ginkelse Heide gebracht.

Totaal zijn er 12.000 parkeerplaatsen beschikbaar zijn deze vol, dan is er geen mogelijkheid meer het evenement per auto te bereiken!

 


View Jan Hilgers Memorial Airshow in a larger map

Bussen

Vanaf 8.00 uur kan men parkeren en rijden de pendelbussen naar de hei. Voor vervoer per bus wordt een bijdrage van € 5,00 p.p. gevraagd. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Kaartjes voor de bus zijn te koop op de parkeerplaatsen en zijn geldig voor de heen-en terugreis. De bussen rijden tot ver na het einde van het evenement naar de parkeerplaatsen terug.

Lopen halte Papendal en Koningsweg
De bushalte van de bussen die rijden vanaf Papendal en Koningsweg ligt niet vlakbij het evenemententerrein op de hei. Men moet een stukje lopen. Het is een route door natuurgebied en daardoor wat moeilijker begaanbaar. De bushaltes/uitstapplaatsen parkeerplaatsen Ede liggen dichter bij de hei. Dus als men wat minder goed ter been is, kan men beter naar een parkeerplaats in Ede rijden.

 Let op!
De bussen de hele dag rijden heen en terug. Maar tussen 15.45 uur en 16.45 uur (dit kan een half uur later zijn) zijn de opstapplaatsen van de bussen richting Papendal en Koningsweg onbereikbaar. Dit komt omdat op dat moment de snelle vliegtuigen overvliegen zoals het bijzondere Breitling Jet Team. Deze vliegtuigen hebben meer ruimte nodig, waardoor het looppad richting deze bussen moet worden afgesloten. Dit geldt niet voor de bussen richting Ede.

 

Trein

Vanaf NS station Ede-Wageningen rijden bussen. De opstapplaats voor deze bussen is schuin tegenover congrescentrum De Reehorst. Treinreizigers kunnen bij deze speciale bushalte een kaartje kopen voor de bus.

Fietsers

De hei is wel bereikbaar per fiets. Maar ook voor fietsers gelden speciale maatregelen. Zo zal er vanaf de rotonde bij de tank eenrichtingsverkeer gelden voor de fietsers. Ook kunnen fietsers niet helemaal naar het evenemententerrein in de omgeving van de schaapskooi rijden. Er zijn speciale fiets-afstap-plekken waar men de fiets kan parkeren en verder moet lopen.

Let op!
De bussen rijden de hele dag heen en terug. Maar tussen 15.45 uur en 16.45 uur (Dit kan een half uur later zijn) is de fietsparkeerplaats richting A 12 onbereikbaar. Dit komt omdat in dat uur de snelle vliegtuigen overvliegen zoals het bijzondere Breitling Jet Team. Deze vliegtuigen hebben meer ruimte nodig waardoor het looppad richting deze fietsparkeerplaats moet worden afgesloten. Dit geldt niet voor de andere fietsparkeerplaatsen.
 

Veteranen (Airborne)

De Airborne herdenking is onderdeel van een serie herdenkingen rondom de Slag om Arnhem. Deze vond plaats in september 1944 en werd door de geallieerden verloren. Veel geallieerden kwamen bij deze slag om het leven, vooral veel Engelsen. Nog iedere jaar komen Arnhem Veteranen naar Nederland om hun gevallen kameraden de laatste eer te bewijzen. Heel speciaal is altijd de herdenking op hun begraafplaats in Oosterbeek, zondagmorgen na de Luchtlandingen op de Ginkelse Heide.

Dit jaar komen 161 veteranen en hun begeleider naar Nederland. Hun reis wordt betaald door de Stichting Lest We Forget.
De veteranen nemen plaats in een speciaal veteranenvak naast het Airbornemonument vlakbij de schaapskooi. Vanaf deze plaats kunnen zij de herdenking volgen.
 

Ouderen en invaliden

De Ginkelse Heide is een natuurterrein met hei en zandpaden. Daardoor is het moeilijk begaanbaar voor ouderen en invaliden. Naast de schaapskooi loopt een verharde weg, de Wijde Veldweg. Deze weg is tot vlak na de schaapskooi begaanbaar. Daarna is deze weg afgesloten. Men moet vanaf dat punt de heide op lopen.

Mensen of begeleiders die beschikken over een invalidenparkeerkaart kunnen parkeren op de Simon Stevinkazerne. Deze kazerne is uitsluitend bereikbaar via de Arnhemseweg in Ede. Men dient deze kaart zichtbaar voor het raam van de auto te plaatsen. Op deze kazerne staan speciale lage instapbussen. Ook zijn hier twee rolstoelbussen aanwezig
 

Horeca

Op het terrein
Diverse stands waar patat, snacks, frisdrank en ijs verkocht wordt.


Juffrouw Tok
Juffrouw Tok staat aan de rand van de Ginkelse Heide. Op het Terras is er een DJ en live verslag van de show is te volgen via de opgestelde speakers. Juffrouw Tok is op 18 september geopend vanaf 9:00 uur.
Voor meer informatie: www.juffrouwtok.nl

 
 
 

Gonzales Barbecue Restaurant
Gonzales Barbecue Restaurant staat aan de rand van de Ginkelse Hei. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de Airshow.
Het live verslag van de show is te volgen via de opgestelde speakers. Gonzales is op 18 september geopend vanaf 9:00 uur.
Voor meer informatie: www.gonzalesede.nl
 

 

Camping Zuid Ginkel
Op de camping is nog beperkte plaats voor uw overnachting tijdens de Airborne en Jan Hilgers Memorial Airshow. 
Voor meer informatie : www.zuidginkel.nl
 

Airbornemarkt

In de buurt van de schaapskooi, parallel aan de N 224, is een grote Airbornemarkt/braderie. Deze is de hele dag geopend. Er is van alles te koop, van boeken tot militaire parafernalia. Ook wordt er een speciaal historisch cahier over Jan Hilgers verkocht ‘Toen was vliegen nog niet gewoon’.

Er zijn nog kramen te huur : info@verhuurstad.nl

Natuur en weer

De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Wij vragen u om uw afval in de afvalbakken te gooien of bij u te houden. Loop zoveel mogelijk op de zandpaden en niet door de hei. De zogenaamde droge heide moet zo min mogelijk worden vertrapt. Net zoals de vele kleine dieren zoals de zandhagedis die leven langs de randen van de begroeiing.

Natuurlijk hopen we op goed weer. Maar houd er rekening mee dat het in september soms heel warm kan zijn. Neem voldoende drinken mee. Helaas kan het weer ook plotseling omslaan. Wees voorbereid op plotselinge afkoeling of regen!

Teken
Wij raden u aan om na thuiskomst uzelf goed te controleren op aanwezigheid van teken. Het risico op een tekenbeet is zeer klein als u op de paden blijft. Loop dus niet door de heide, de struiken en de bosjes
 

Op TV

TV Gelderland maakt de hele dag opnames. Deze rapportage wordt vanaf zondagavond 19 september op verschillende momenten uitgezonden. Informatie hierover is te krijgen in de informatiepunten op de verzorgingspleinen.