EDE - De organisatie van de Jan Hilgers Memorial Airshow in Ede rekent op de komst van 60.000 tot 100.000 bezoekers. Het evenement vindt zaterdag 18 september plaats op de Ginkelse Heide bij Ede en is een ode aan luchtvaartpionier Jan Hilgers, die honderd jaar geleden als eerste Nederlander een korte gemotoriseerde vlucht boven Nederland maakte.

Op de Ginkelse Heide vindt om 09:30 uur eerst de jaarlijkse Airborne Herdenking plaats. Bij deze herdenking van de massale luchtlanding in 1944 en de daarop volgende Slag om Arnhem springen dit jaar zeshonderd parachutisten uit Nederland, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten uit het vliegtuig.

Het vliegprogramma van de Jan Hilgers Memorial Airshow begint om 12:30 uur met een vlucht van de Blériot XI, het toestel waarmee Jan Hilgers op 29 juli 1910 geschiedenis schreef. Na de Blériot komt een groot aantal andere vliegtuigen in actie, waarschijnlijk op volgorde van oud naar modern. Bezoekers krijgen onder andere de Antonov An-2, Douglas DC-2, Fokker D-VII, Fokker S-11, Mustang P-51K, Pitts Special, Spitfire, Tiger Moth, Yak-52 en Boeing N2S-3 Stearman te zien.

De show wordt afgesloten met een Apache-demonstratie van de Koninklijke Luchtmacht, een formatievlucht van Christian Moullec met zijn ganzen en het Breitling Jetteam in complete formatie.

Het Jan Hilgers Memorial Airshow is gratis te bezoeken en duurt tot ongeveer 17:30 uur. Er is ook een braderie aanwezig.

Bezoekers die met de auto naar de airshow gaan, moeten de borden naar de parkeerplaatsen volgen. Er rijden vanaf daar bussen naar de Ginkelse heide. Parkeren bij de heide zelf is niet mogelijk, benadrukt de organisatie van het evenement.

 

bron http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/default.asp?cat=all&id=35966