EDE - Willem Zuidveld, Edenaar en 43 jaar oud. En zijn Edese jaargenoot Martin Schoonderbeek. Ze delen een passie; vliegen en alles wat met vliegtuigen te maken heeft. Ze zijn er al een tijdje mee bezig , maar het lijkt er nu toch echt van te komen. Een grootse vliegshow boven de Ginkelse Heide op zaterdag 21 augustus. Uitgerekend in het jaar van de herdenking van Jan Hilgers en zijn Blériot X1. In 1910 zweefde hij in de buurt van de De Driesprong als eerste Nederlander in een gemotoriseerd luchtvaartuig boven Ede, en Nederland. De makers van de Blériot waren rijwielbouwers van oorsprong, en dat is aan het model goed te zien.

/File/Id/826368913

door Henny Jansen

,,Eigenlijk liepen we er al jaren mee rond. Samen kennen we heel veel mensen via de luchtmacht”, vertelt Willem Zuidveld. De Edenaar runt naast zijn vele hobby’s niet alleen Lasergames Intersphere aan de Maanderweg, daarna spoed hij zich, al dan niet met een motor, naar zijn werk als luchtverkeersleider in Rotterdam. ,,Onze bloedgroepen passen. We zijn er dus met het hele team voor gegaan”, vult Martin Schoonderbeek aan. Hij zit eveneens middenin de luchtvaart. Majoor en piloot bij de Luchtmacht en actief vlieger. Maar ook eigenaar van een ICT bedrijf, en coach/airshow director bij verschillende teams.een bekend aerobatics display team.

,,Eigenlijk wilden we eerst naar Deelen. Maar de Luchtmacht stond dat niet toe. We zijn naar Wim Jacobs van de VVV gestapt. Hij zag het potentieel. Toen ging het snel. We ontvangen veel steun van de gemeente, en niet op de laatste plaats van burgemeester Cees van der Knaap. Zoals een bezoek aan basis Gilze-Rijen. Onze burgervader zei: ‘We doen het in onze eigen achtertuin’. De heide dus.”

En dat maakt het mogelijk in augustus toestellen als de originele Blériot in actie te zien. Mijn opa heeft de Blériot XI in 1910 nog opgehaald”, grijnst Schoonderbeek. ,,Ja, die heeft wel een aantal gedenkwaardige memoires meegemaakt. Het vliegtuig kwam per schip in Wageningen aan, en werd vervolgens naar de Hessenweg vervoerd.”

,,De Heideweek is natuurlijk ideaal”, kijkt Zuidveld vooruit. ,,We liften graag mee met de andere activiteiten. Daarom stoppen we ook om 17.00 uur. Misschien is deelname aan het Heidecorso wel iets. We hopen en rekenen op vele deelnemers, en tienduizenden belangstellenden. We zorgen voor een breed programma. Ook op de grond. Onze doelstelling is, naast de herdenking op 29 juli, deze honderd jaar luchtvaart boven Ede in kaart te brengen. Demonstraties, rondvluchten per helikopter. Het gaat gebeuren. Zeker na alle steun, en materieel dat beschikbaar wordt gesteld. Zoals de crashtender. Een imposant blusvoertuig; en een mobiele verkeerstoren.”

,,Als we het nu niet doen, komt het er nooit meer van. Maar we blijven naarstig zoeken naar sponsors. Geld blijft belangrijk voor dit gratis evenement. Daar staat of valt alles mee”, besluit Martin Schoonderbeek.

Foto:

Willem Zuidveld en Martin Schoonderbeek: ,,Onze bloedgroepen passen.”

bron: www.edestad.nl